Over OZO

OZO is een afkorting van OOST-ZUID-OOST. Dit vraagt om uitleg. De organisatoren hebben elkaar leren kennen in het café aan de Daalseweg in Nijmegen dat toen Station Oost heette. We praten dan over begin jaren ’90. Zowat ieder weekend swingen op heerlijke disco klanken en meer… Toen dat café op een gegeven moment zijn dansvloer ophief, hadden we een probleem. Tegenwoordig heet dat ‘uitdaging’! Wat nu gedaan met onze (dans-)energie? Zelf iets organiseren dan maar. Eerst onze beider verjaardagen (zomermaanden) als try-out genomen voor het iets ruimer opzetten van een feestje met een wat grotere dansvloer dan alleen de huiskamer. Dat sloeg zó goed aan, dat smaakte naar meer. Maar hoe dan? Diverse cafés benaderd met de vraag of we een feestje mochten bouwen in hun achterzaaltje. Zo zijn we terecht gekomen in The Shuffle aan de Berg en Dalseweg, vlak bij restaurant De Grut. Die eerste ‘eigen’ swinglocatie’ lag, in geografisch opzicht, in ZuidOostelijke richting van café ‘Station Oost’. We zochten een naam die kort genoeg was om goed te onthouden en goed te ‘bekken’: de naam OZO werd ‘geboren’. Vandaar.

Wat daarna gebeurde is geschiedenis… Iedere keer groeiden we uit ons jasje. Na The Shuffle volgde café Trianon, met prachtige bloemetjesgordijnen en kerstverlichting aan de muur, het gehele jaar door. Door het plotseling overlijden van de kastelein waren we genoodzaakt om met stoom en kokend water zoals dat zo mooi heet een nieuwe locatie te vinden: café Vivaldi ’s aan de Waalkade. Daar waren na 3 feesten al klaar omdat het gewoonweg veel te klein was. De volgende locatie was De Waagh op de Grote Markt. Een prachtlocatie, maar met een héél groot nadeel: er mocht geen raam open! Na een paar uur swingende massa deed de ruimte niet onder voor een lage-temperatuur-sauna. In iedere hoek stond een propeller om koelte te geven, maar het was slechts warmteverplaatsing.
Na een paar jaar groeiden we ook daar uit onze jas. We moesten regelmatig de deur sluiten omdat het te vol werd en dus moesten we op zoek naar iets waar we even vooruit zouden kunnen: De Vereeniging. Dat was gelijk een flinke stap. Van 200 bezoekers in De Waagh werd dit aantal bij het 1e feest in De Vereeniging gelijk verdubbeld!! Dat hadden we dus niet verwacht. OZO ‘woont’ er nu al meer dan 5 jaar en we zijn er nog steeds niet op uitgekeken. De Vereeniging biedt voldoende groeimogelijkheden!

Ondertussen zijn de zomerfeesten in De Lindenberg erbij gekomen. Al voor het 4e jaar op rij organiseren we in Cultuurcafé No 23 de ‘OZOzomer’. Dat houdt in: zeven avonden op een rij swingen voor 30+ publiek tijdens de Nijmeegse Zomerfeesten. Dit feest staat ‘als een huis’.

Het groeit en groeit en ondertussen beraden we ons met het horeca-management op volgende stappen… De jaargetijdefeesten zijn daar een eerste gevolg van: aan het begin van ieder jaargetijde organiseren we een dansfeest in De Lindenberg. Met OZOzomer zaten we er al, evenals met OZOwinter, een extra editie in het drukke winterseizoen. Met ingang van 2012 komen daar OZOlente en OZOherfst bij. Daarvoor ‘leveren’ we twee feesten in De Vereeniging in! Op deze manier zijn we er elke maand, 19 keer per jaar…

De laatste ontwikkeling is OZOdouble. Het 15 jarig jubileum op 17 december 2011 in De Vereeniging was een enorm succes. Hier hebben we voor het eerst in twee zalen gedraaid, met in elke zaal een eigen stijl. Modern in de Kleine Zaal op de eerste verdieping, back in time in De Annazaal op de begane grond. Voor ieder wat wils. Gedurende de avond ontstond er in de hal spontaan een derde dansvloer. Deze formule wordt vanaf dat moment vaker toegepast onder de naam OZOdouble. Zowel in De Vereeniging als in De Lindenberg bestaat de mogelijkheid met twee zalen te werken.

OZO Dansfeesten kenmerkt zich door:

  • Uitgaan voor 30+ met de nadruk op dansen
  • Vroeg druk
  • Een ontspannen sfeer
  • Kwalitatief goed licht en geluid
  • Breed muziekaanbod, met nadruk op moderne muziek én een vette knipoog naar ’toen’

OZO Swingfeesten staat voor:

  • Blijven dansen, ook op die leeftijden waar de Nijmeegse uitgaansgelegenheden zich niet meer op richten: dertigers, veertigers, vijftigers en alles wat er verder bij past.
  • Een veilige omgeving, waarin je zowel met een groep als in je eentje uit kunt gaan.
  • Een vroege start (21:00 uur), om ook de groep bezoekers die rond middernacht naar huis gaan/moeten, een volwaardige dansavond te bieden.

Laatste update: Zomer 2012